Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi

Általános Iskola

Látogatók

Ma0
Tegnap24
A héten71
A hónapban238
Összes23044

Nézsa - Mikszáth Kálmán Általános Iskola

Iskolánk, Nógrád megye egy kis községének- Nézsának- legszebb épületében, a Reviczky kastélyban működik 1962/63-as tanévtől. Ez arra kötelez minket, hogy nevelő és oktató munkánkban kiemelt figyelmet fordítsunk a lakóhely és a nemzet történetének, hagyományainak megismertetésére, a haza iránti szeretet felébresztésére, a különféle világ-nézetű emberek cselekvő együttélésének gyakoroltatására. Iskolánk, körzeti jellegű általános iskola, ahol a helyi gyermekeken kívül Alsópetény, Keszeg és Legénd községek általános iskolás korú tanulói is tanulnak. 2016. szeptember 1-től a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában áll.

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola alapító okirata szerint alapfeladata a beiskolázási körzetébe tartozó tanköteles korú gyermekek általános műveltségének megalapozása. E feladat megvalósításának érdekében intézményünkben nyolc évfolyamos általános iskola működik. Községünkben együtt élnek a „jó palócok és a tót atyafiak", tehát nemzetiségi – szlovák- nyelvoktatás is folyik az iskolában.

Tanulóink családjainak szociális, anyagi és kulturális helyzete különböző, ezért megpróbáljuk segíteni a nehéz körülmények között élő, hátránnyal induló tanulók felzárkóztatását, kiemelt feladatunk a tehetséges gyermekek fejlesztése.

Célunk a szülőkkel azonos: gyermekeinkből művelt, jól képzett, az életben boldogulni tudó embereket szeretnénk nevelni.

Pedagógusaink célja: emberséget és tudást adni a gyermekeknek.

Mottó

„Az iskola dolga,
hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,
hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat,
hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére
és az alkotás izgalmára,
hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,
és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.”

(Szent-Györgyi Albert)